Prijsvraag

Bedenk een alternatief voor het woord 'verstoorder', of liever nog voor de hele zinsnede 'de verstoorder betaalt'. De winnaar mag in 2018 gratis naar de Reuvensdagen! Lees meer over de prijsvraag.

facebook twitter

Zaterdag 18 november - excursies

Op zaterdagochtend 18 november is er de mogelijkheid gratis deel te nemen aan een excursie. De excursies bieden de gelegenheid om de gaststad en het gastmuseum op verschillende manieren te bekijken. Zo zijn er verschillende rondleidingen in het Rijksmuseum van Oudheden, het nationaal archeologisch museum dat bijna 200 jaar bestaat. Maar ook kun je een wandeling door de stad maken onder begeleiding van niemand minder dan prof.dr. Dick de Boer, emeritus-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis. Hij zal je Leiden van een heel nieuwe – of juist oude – kant laten zien. Tot slot kun je letterlijk afdalen in de Leidse geschiedenis tijdens een ondergrondse keldertocht.

Je kunt je als deelnemer aan de Reuvensdagen hier aanmelden voor één van de excursies.

Rijksmuseum van Oudheden – Rapenburg 28

In het Rijksmuseum van Oudheden zijn er rondleidingen over de afdeling 'Archeologie van Nederland', met speciale aandacht voor de tentoonstelling 'Fibula's' en het onlangs verworven 'Zwaard van Ommerschans'. Na afloop is er alle gelegenheid om de tentoonstelling 'Nineveh – hoofdstad van een wereldrijk' en de andere museumzalen te bekijken, al dan niet met een audiotour. Vergeet niet je Museumkaart mee te nemen.

Aanvang: 10.15 uur
Duur: 1 uur
Capaciteit: 25 personen

Stadswandeling – verzamelpunt Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28

Dick E.H. de Boer, expert in stadsgeschiedenis, neemt je mee op een tocht door Leiden. Hij studeerde hier ooit geschiedenis en Nederlandse taal- en letterkunde en is inmiddels oud-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was onder meer lid van de Archeologische Begeleidingscommissie in Leiden en kent deze stad als geen ander. Hij schreef talloze publicaties, ook voor een breed publiek, en was redactielid van het tijdschrift ‘De Leidse hofjes’. Hij werkte mee aan de tv-series ‘Steden en hun verleden’ en ‘Steden des tijds’. Deze excursie biedt de kans om op stap te gaan met een echte Leidse stadskenner!

Aanvang: 10.15 uur
Duur: 2 uur
Capaciteit: 24 personen

Leiden ondergronds met De Oudheidsfabriek – verzamelpunt onderaan de trap naar de Burcht van Leiden (Burgsteeg)

Onder begeleiding van een archeoloog verken je de ondergrond van het centrum. Je daalt af in kelders uit de 14e en 15e eeuw. Hier wordt verteld over het ontstaan van Leiden, aan de hand van beeldmateriaal en authentieke archeologische vondsten. Na deze ondergrondse ontdekkingstocht bekijk je Leiden anders en besef je dat je in het centrum op twee meter archeologie en geschiedenis loopt.

Aanvang: 10.00 uur (vol) en 11.30 uur
Duur: ± 1,5 uur
Capaciteit: 2 x 10 personen